Zajednica udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Ivanić-Grada, te Općina Kloštar Ivanić i Križ u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, te Općinama Kloštar Ivanić i Križ, uz financijsku pomoć Ministarstva branitelja RH, podigla je stećak poginulim braniteljima s područja Otoka Ivanića na centralnom Spomen području svim poginulim braniteljima na zapadnoslavonskom ratištu u periodu 1991.- 1995. godina na lokalitetu Trokut-Novska. Centralna komemoracija, čiji je značaj podignut na državnu razinu, održat će se 29. listopada 2014. (srijeda) s početkom u 11:00 sati. Komemoraciji će prethoditi Sveta misa zadušnica za poginule branitelje, nakon koje će biti blagoslov nova tri stećka podignuta ove godine za poginule branitelje Otoka Ivanića, Grada Novske i 1. Gardijske brigade “Tigrovi”. Na ova tri monolita uklesano je još 216 imena poginulih branitelja od kojih je 16 s područja bivše Općine Ivanić-Grad. Podsjetimo se njihovih imena: Jozo Čalušić, Zdravko Katić, Marijan Lažeta, Renato Smolčić, Josip Konečni, Josip Tkalčević, Igor Philips, Đuro Brkanić, Željko Brenc, Marijan Presnec, Ivica Domitrović i Damir Đenđeš iz 65. samb. Ivanić-Grad, te Igor Fiket i Mladen Dijanek iz 1.GB “Tigrovi”, Rudolf Perešin iz HRZ i Zdravko Malnar pripadnik MUP-a. Sada je na ukupno 9 stećaka upisano 314 imena poginulih branitelja koji su izgubili život na zapadnoslavonskom ratištu u periodu 1991.-1995. godine.
Na ovogodišnju komemoraciju, čiji su organizatori Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar očekuje se dolazak više od tisuću članova obitelji poginulih branitelja, branitelji iz više desetaka udruga s područja četiri županije i 20 gradova i općina čije su postrojbe zajedno s 1. GB sudjelovale u borbama za obranu i oslobođenje zapadne Slavonije. Počast poginulim braniteljima ispred Spomen obilježja odat će izaslanstva gradova, općina, županija, Ministarstava obrane, unutarnjih poslova i branitelja RH, te Predsjednika i Vlade Republike Hrvatske koji će položiti vijence na Spomen područje i ispred 9 stećaka, te održati prigodne govore. Braniteljima će se obratiti i ratni zapovjednici 1. GB “Tigrovi” general – pukovnik Marijan Mareković i zapovjednik Operativne grupe “Posavina” brigadni general Rudi Stipčić. Izaslanstvo s područja Otoka Ivanića predvodit će Javor Bojan Leš, gradonačelnik grada Ivanić-Grada, Željko Filipović načelnik općine Kloštar Ivanić i Marko Magdić načelnik općine Križ. Oni će zajedno s predstavnicima obitelji poginulih branitelja, Udruga iz Domovinskog rata, te Policijske postaje Ivanić-Grad položiti vijence ispred monolita na kojem su ispisana imena 16 poginulih branitelja s našeg područja.
Zajednica udruga iz Domovinskog rata zajedno s Gradom Ivanić-Gradom, te Općinama Kloštar-Ivanić i Križ organizira zajednički odlazak na otkrivanje stećaka i komemoraciju s tri autobusa prema sljedećem vremenu dolaska i polaska autobusa:
KLOŠTAR IVANIĆ Trg Sv. Ivana (ispred pučkog doma) 08,00 – 08,15
IVANIĆ – GRAD Dom hrvatskih branitelja (Omladinska 30) 08,00 – 08,15
KRIŽ Trg Sv. Križa (Elektra) 08,30 – 08,45
Svi autobusi zajednički, pod pratnjom vozila Policijske postaje Ivanić-Grad, kreću u 08,45 sati s Trga Sv. Križa u Križu prema Trokutu-Novska. Odlasku na komemoraciju mogu se pridružiti i građani Otoka Ivanića. Informacije na broj 099/8064819.