Omogućiti priključak na brzi Internet svim kućanstvima na području Zagrebačke županije osnovi je cilj Programa Zagrebačke županije ”Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje cijele Zagrebačke županije, prihvatljiv za financiranje iz EU fondova” ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna. Danas je potpisan Sporazum o suradnji na spomenutom Programu između župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i gradonačelnika Velike Gorice, Ivanić-Grada, Vrbovca, Jastrebarskog, Svete Nedelje i Zaprešića koji su nositelji projekata.

  Naime, Županijski program obuhvaća gradove i općine na području Zagrebačke županije, osim Općine Bistra, i podijeljen je na 6 projekata za koje su određeni nositelji i to Velika Gorica (općine Kravarsko, Orle, Pisarovina, Pokupsko i Rugvica), Ivanić-Grad (Dugo Selo, te općine Kloštar Ivanić, Brckovljani i Križ), Vrbovec (Sveti Ivan Zelina, te općine Bedenica, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec), Jastrebarsko (općine Krašić, Klinča Sela i Žumberak), Sveta Nedelja (Samobor te Općina Stupnik), Zaprešić (općine Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća).

  Program će se provoditi kroz tri godine, a cilj je izgradnja širokopojasne infrastrukture na području cijele Županije koja će svim kućanstvima omogućiti pristup širokopojasnom Internetu minimalne brzine 30 Mb/s (brzi Internet), te za barem 50 posto kućanstava pristup širokopojasnom Internetu minimalne brzine 100 Mb/s (ultra-brzi Internet).

  U prvoj fazi, koja će trajati 6 mjeseci, izradit će se pripremna dokumentacija te provesti javna rasprava o planu razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI) za svih šest Projekata. Za izradu pripremne dokumentacije Zagrebačka županija je osigurala 1,350.000 kuna te će je svojim gradovima i općina sufinancirati u 100-postotnom ili 80-postotnom iznosu, ovisno o indeksu razvijenosti.

  U drugoj fazi radit će se na projektiranju, izgradnji i upravljanju širokopojasnom infrastrukturom. Gradnja širokopojasne infrastrukture u dijelovima Zagrebačke županije u kojima ne postoji komercijalni interes financirat će se iz fondova Europske unije i to u iznosu do 85 posto ukupnih sredstva, dok će se u komercijalnim područjima financirati od strane privatnih projektnih partnera, prethodno izabranih u postupcima jave nabave.

  „Zagrebačka županija uvijek se trudila svoje područje ravnomjerno razvijati, a ovim projektom želimo da naših 100.000 kućanstava dobije pristup širokopojasnoj internetskoj mreži. Prema procjeni Europske komisije 10-postotno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje godišnje povećanje BDP-a za 1,38%, kao i povećanje produktivnosti rada za 1,5% godišnje“, rekao je župan Stjepan Kožić naglasivši kako će realizacija Programa gradovima i općinama i njihovim stanovnicima osigurati višestruku korist, a posebice ekonomski rast i razvoj. Također, pozvao je gradonačelnike i načelnike da se do kraja listopada jave na javni poziv Zagrebačke županije s potrebnom dokumentacijom kako bi ostvarili pravo na 100-postotno ili 80-postotno financiranje pripremne dokumentacije.