Slika

Odgojna skupina "Bubamare"

U starijoj skupini Bubamare boravi 30-tero djece od 4,5-7 godina. Tijekom školske godine obrađuju se mnogo zanimljivih tema, a neki od večih  projekata su:

  • Novi prijatelji,
  • Prometni odgoj,
  • Ekološka edukacija.

SlikaProjekt "Novi prijatelji" započeli srao istraživanjem pojma svijesti o sebi. Naučili smo da nas individualne posebnosti čine onim što jesmo, te spoznali da je u redu biti različit i važno je biti prihvaćen. Izradili smo, na početku razvojne mape, stranice "Sve o meni" koja sadrži: fotografiju djeteta, crtež, informacije o djetetovoj visini, težini, starosti, adresi, obitelji, vrtiću... Cilj nam je bio sakupiti odnosno otkriti što više informacija o sebi i drugima, uočiti sličnosti i razlike, te razumjeti i prihvatiti ih.

Naši Novi prijatelji su Vera, Iva, Tomislav, Luka i šemso. To su lutke s posebnim potrebama. Lutka Vera ima poteškoće s vidom, Iva s govorom, Tomislav s emocijama, Luka sa spretnošću, a šemso je drugačiji od drugih po boji kože.

 

Slika Projekt "Prometni odgoj" provodi se tijekom pedagoške godine kroz devet tema, kao priprema predškolskog djeteta za sigurniji i samostalniji put od kuće do škole: čovjek i prometna sredstva, namjena prometnih površina, brzina, vozači i vozila prijelaz preko kolnika, nismo svi jednako pokretljivi, znakovi, od kuće do škole te moj bicikl.

SlikaSusreti djece i prometnog policajca djeci predstavljaju veliko veselje. Susreti se koriste za razgovor s djecom, uspostavljanje povjerenja, malu provjeru znanja i pokazivanje policijskog vozila. Ispit je svatko individualno trebao položiti kroz pet zadataka i to: kretanja cestom bez nogostupa, prijelaz preko ceste s obilježenim pješačkim prijelazom, prijelaz preko ceste bez obilježenog pješačkog prijelaza, kretanje raskršćem bez semafora, prijelaz preko ceste iza parkiranog vozila. A nakon položenog ispita predškolska djeca dobivaju diplomu!

 

SlikaU današnje doba u kojem su ljudi naučili i otkrili mnoge načine kako ovladati prirodom, kako je ukrotiti, iskoristiti, zabetonirati, istodobno je sve više onih koji je poštuju i strahuju za nju. Mnogi su pokreti i organizacije svoje djelovanje usmjerili na očuvanje našeg prirodnog okoliša. Oni su pokrenuli i obilježavanje Dana planete Zemlje - 22. travnja. U našem kraju slavi se 23. travnja i Sveti Juraj koji je usko vezan za očuvanje i poštivanje prirode.

U našem vrtiću provodimo brojne aktivnosti vezane uz ekološki odgoj djece:

  • Razvijamo kulturno - higijenske navike - aktivnosti vezane za čistoću i urednost vlastitog tijela, ruku, lica, zubića, odjeće te prostora u kojima boravimo (soba dnevnog boravka, garderoba, kupaona, igralište...).
  • Razvijanje i unapređivanje zdravlja - aktivnosti vezane uz zdravu prehranu.

Slika

Aktivnosti vezane za projekt "Ekološke edukacije" provodimo tijekom čitave pedagoške godine:

Slika
  • očuvanje vode - kontrolirano korištenje,
  • kako očuvati biljni i životinjski svijet,
  • recikliranje otpada - sortiranje, imamo Zeleni otok,
  • išli smo na izlete: šumu Žuticu - tragom Darka dabra i posjetili smo zoološki vrt.

Ekološki odgoj u dječjem vrtiću Proljeće važan je jer želimo naučiti djecu da poštuju prirodu oko sebe, da se nauče načinu života koji će pomoći Zemlji da ostane lijepa, čista i slobodna.