Posavski konjiUdruga uzgajivača posavskog konja

Na preko 220 hektara uređenih i kultiviranih kloštranskih pašnjaka nalazi se dvjestotinjak grla posavskog konja. Nakon hladne zime, u početku buđenja proljeća, vlasnici i uzgajivači ove autohtone hrvatske pasmine izvode iz štala svoje ljubimce, te ih odvode na zajedničke pašnjake na kojima "posavci" uživaju na slobodnoj ispaši.

Pašnjaci se svake godine uređuju i obrađuju, kako bi konji tijekom cijele kalendarske godine imali dovoljno hrane. Iskopana su i tri velika bunara - "đerma", iz kojih se za vrijeme ljetnih suša izvlači voda za žedne konje. Sa zapadne strane se nalazi rijeka Lonja, koja također veći dio godine daje dovoljne količine vode.

Posavski konjiPosavski konji

Na pašnjacima se svakodnevno nalaze uzgajivači posavskih konja, koji o njima vode kontinuiranu brigu. Nakon ljeta, u kasnu jesen - a pred početak zime, konji se zbrinjavaju natrag u štale. Budući da je posavski konj poznat po svojoj izdržljivosti - i na velike vrućine i na velike hladnoće, želja članova ove aktivne Udruge je u dogledno vrijeme načiniti nadstrešnice na pašnjacima, kako bi na taj način posavski konji tijekom cijele godine - i po zimi, mogli boraviti na slobodnoj ispaši.

Po uzoru na zemlje zapadne Europe, u planu je i izgradnja pregonskih pašnjaka, koji bi poboljšali uzgojnu kvalitetu našega posavca.

Posavski konji Već četvrtu godinu za redom ova Udruga organizira Izložbu konja i konjskih zaprega vezanu uz Dan Općine - 24. lipnja. članovi Udruge su poznati i po svojim ukrašenim zapregama koje vuku posavski konji, tako da je svako iole značajnije događanje ne samo u Kloštru, već i u široj okolici, nezamislivo bez kloštranskih zaprega.