Obilježena je 450 godišnjica bitke kod Obreške  u kojoj je hrvatski ban Petar Erdödy porazio osmansku vojsku i time spriječio njezino prodiranje prema Križevcima.

Svečanost je, u organizaciji općine Kloštar Ivanić i ogranka Matice hrvatske u Kloštru Ivaniću, održana na polju između Gornje i Donje Obreške, gdje se bitka i odigrala.

„Ovo je prvi puta da obilježavamo spomen na ovu značajnu bitku. U mislima smo s hrabrim braniteljima koji su upravo na ovome polju zaustavili i porazili moćnu tursku vojsku“, rekao je Božidar Balenović, predsjednik Matice hrvatske u Kloštru Ivaniću. U spomen na bitku postrojena je i blagoslovljena novoustrojena povijesna postrojba Kloštranski graničari.

„Osnutak ove povijesne postrojbe trajno će nas podsjećati na teške, mučne, ali i slavne trenutke iz doba Vojne krajine na ovim našim prostorima“, dodao je Balenović.

Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Zagrebačke županije. Izaslanik Predsjednice bio je general Mladen Markač, a u ime Županije prisutan je bio predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković.

Svetu misu je predvodio križevački biskup Nikola Kekić, a u svečanome mimohodu, uz Kloštranske graničare, sudjelovali su Vitezovi zelingradski i Frankopanska garda iz Ogulina.