Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dana 08.09.2017. godine, donio je Odluku o proglašenju elementarne nepogode uslijed sušena području Grada Ivanić-Grad, Grada Jastrebarsko, Grada Samobor, Grada Sveta Nedjelja, Grada Velika Gorica, Općine Brckovljani, Općine Brdovec, Općine Klinča Sela, Općine Kloštar Ivanić, Općine Kravarsko, Općine Križ, Općine Luka, Općine Pokupsko. 

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u roku od 8 dana od proglašenja elementarne nepogode izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su od ukupno procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi unijeti procijenjenu poljoprivrednu štetu.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavještava sve zainteresirane osobe (poljoprivredne proizvođače i druge) da štete mogu prijaviti i to tako da najkasnije  do 14.09.2017. godine (četvrtak) ispune propisani obrazac za prijavu štete od elementarne nepogode koji se može dobiti u zgradi Općine Kloštar Ivanić. Popunjeni obrazac predaje se na urudžbeni zapisnik Općine Kloštar Ivanić.