U Zagrebačkoj županiji utvrđena je prisutnost bolesti zlatne žutice vinove loze koja se intenzivno širi i sukladno tome proglašena su demarkirana područja među kojima se nalaze sve katastarske općine na području  Kloštar Ivanića.

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze („Narodne novine“, br. 48/18), a u slučaju sumnje na zarazu obavezno se mora obavijestiti nadležna fitosanitarna inspekcija koja će izaći na teren, utvrditi stanje, izdati rješenje o krčenju i predvidjeti visoku novčanu kaznu.

Sukladno zakonskim obvezama, pozivaju se vlasnici, posjednici i ovlaštenici vinograda koji  se redovito održavaju da prijave Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Kloštar Ivanić, komunalnom redaru zapuštene vinograde u blizini svojih vinograda radi sprečavanja nastanka i širenja bolesti - zlatne žutice koju prenosi američki cvrčak.

Prijave se mogu poslati na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , telefonom na 01/2823-140 ili osobno predati u pisarnicu Općine Kloštar Ivanić.