Naziv projekta:

Energetska obnova sustava javne rasvjete Općine Kloštar Ivanić

Kratki opis projekta:

Predmet projekta je rekonstrukcija - energetska obnova sustava javne rasvjete Općine Kloštar Ivanić. Postojeći sustav javne rasvjete u većem dijelu ne zadovoljava zahtijevane svjetlotehničke vrijednosti sukladnoj važećoj novmi HRN EN13201, energetski je neučinkovit, generira prekomjernu potrošnju električne energije, visoke troškove održavanja, te je zbog svjetlosnog onečišćenja i korištenih materijala ekološki neprihvatljiv. Veći dio sustava javne rasvjete sastoji se od zastarjelih i neefikasnih rasvjetnih tijela opremljenih većim dijelom visokotlačnim natrijevim, a manjim dijelom visokotlačnim živinim žaruljama. Postojeće svjetiljke obuhvaćene rekonstrukcijom, njih 1237, raspoređeno je na 1221 rasvjetnih mjesta. Navedene zastarjele svjetiljke mijenjaju se sa svjetiljkama koje se temelje na suvremenoj LED tehnologiji, zadovoljavaju svjetlotehničke proračune sukladno normi HRN EN 13201, bitno smanjuju svjetlosno onečišćenje, doprinose zaštiti okoliša, zahtijevaju znatno manje troškove održavanja, povećavaju energetsku učinkovitost sustava, a poboljšavaju i vizualni dojam koeg javna rasvjeta ostavlja na građane i posjetitelje.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

Postojeće svjetiljke obuhvaćene rekonstrukcijom, njih 1237, raspoređuju se na 1221 rasvjetna mjesta. Postojeće svjetiljke mijenjaju se s energetski učinkovitim i ekološkim svjetiljkama, uz nadopunu sa 1021 novih rasvjetnih tijela na postojećim stupovima javne rasvjete koji ne sadrže svjetiljke, a isti se nalaze na pozicijama gdje je potrebno postaviti svjetiljke javne rasvjete radi zadovoljavanja normiranih svijetlotehničkih vrijednosti. Ukupno se postavlja 2258 nova svjetiljka.

Vrijednost:

3.995.868,75 HRK

Razdoblje provedbe projekta:

16.12.2021.-17.06.2022.

Financiranje projekta:

ESIF Krediti za javnu rasvjetu

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kroz program sufinanciranja projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2022.g.