SlikaPrvi puta šest konjanika iz Kutine u organizaciji tamošnje Udruge ljubitelja konja «Topot» od 21. do 23. kolovoza jahat će iz Kutine prema Mariji Bistrici. Spomen je to na tradiciju kada se iz kutinskog kraja pješice hodočastilo u to poznato svetište Majci Božjoj.

Tim činom, priopćuje dopredsjednica Udruge Sandra Prevendar Nekvapil, jahači iz Kutine koji će u sedlu proći oko 120 kilometara uključuju se u Mariji Bistrici u sve poznatiju manifestaciju okupljanja uzgajivača konja Hrvatske poslije Velike Gospe.

Svoj put započet će u petak 21. kolovoza u 7 sati iz sjedišta Udruge, Kutina, Radićeva 174. Prvi susret domaćina s konjanicima je istog dana u 19 sati na mjesnom trgu Kloštar Ivanić. O njemu posebno brinu Općina, njezin Fond za poljoprivredu i Turistička zajednica Kloštar Ivanića. Logističku potporu uz smještaj i noćenje jahačima će pružiti uzgajivači konja tog općinskog središta.

U prigodi dočeka nastupit će KUD-ovi iz Obreške i Kloštar Ivanića, a odvažni konjanici primit će i blagoslov za daljnji put. U organizaciji kutinskog Ogranka Matice hrvatske u Društvenom domu u Kloštar Ivaniću bit će otvorena i međunarodno priznata izložba «Kravata s motivima konja u moslavačkom krajoliku» dizajnerice Silvije Lukšić, inače i predsjednice kutinske Udruge ljubitelja konja «Topot».

Drugog dana u subotu nakon što prođu hodočasnicima poznatu uzvisinu Laz konjanici će uz domaćinsku skrb Općine Zlatar Bistrica noćiti u tom općinskom središtu. Završno u nedjelju 23. kolovoza u organizaciji Udruge uzgajivača konja Krapinsko-zagorske županije u povorci koju većim brojem čine kočije ulaze u svetište u Mariju Bistricu, gdje će uz euharistijsko slavlje primiti i blagoslov.