SlikaSretni smo što su se ove godine u Kloštar Ivaniću, pripremila razna događanja povodom Božića, te se posvetilo dosta vremena i pozornosti tom događanju. KUD "Kloštar" nam je 11. prosinca 2009. pripremio prekrasan koncert, pod nazivom " Božić u Kloštru". Njihovu nastupu su se pridružili i svoj doprinos dali i članovi KUD-a "Horvati" iz Horvata, te time uveličali ovo slavlje.

Sam koncert zračio je velikom ljubavlju , s posebnim osvrtom na desetgodišnjicu rada i postojanja vokalne grupe " Angeline ", koja djeluje pri KUD-u Kloštar. Ovom prilikom i mi čestitamo "Angelinama" ovako krasnu obljetnicu, te im želimo još puno uspjeha u njihovu daljnjem radu. S posebnom zahvalom i poštovanjem njihova rada, uz prigodnu nagradu obratio im se predsjednik, bliskog im KUD-a "Obreška" iz Obreške.

Ovo Božićno slavlje nastavljeno je već u nedjelju 13.prosinca 2009., izložbom Kreativnih radionica Turističke zajednice Općine Kloštar Ivanić, pod nazivom " VESELJE TI NAVJEšćUJEM PUčE KRšćANSKI".

Izložba je svojom scenom prikazivala seosko dvorište, te " Hižu" ili danas bismo kazali : dnevni boravak, sa svom postavljenom opremom ,nakitom, namještajem, posebno pripremljenim za doček Božića.

Prilikom otvorenja izložbe, bio je kratki prikaz zbivanja uoči i na samu Badnju večer, sve do odlaska na polnoćku. Sve su to pjevanjem božićnih melodija, popratile " Angeline".

U drugom su dijelu prostora, bili izloženi radovi, članica Kreativnih radionica, nastali u razdoblju nakon Izložbe "Kloštar nekad i danas", do sada.

Pored posjetitelja na sam dan otvorenja izložbe, izložbu se moglo posjetiti i naredna dva dana. Izložbu su posjetili i učenici osnovne škole "Braća Radić" iz Kloštar Ivanića. Očaravajuće je bilo , gledati ih, s koliko su pozornosti i zanimanja razgledali sve postavljeno. Jako ih je zanimalo što se to sve na sceni nalazi, što čemu služi, a posebno su ih zanimali običaji o kojima su im govorile njihove učiteljice i nazočne članice Kreativnih radionica. U okružju postavljene izložbe, Božićnom slavlju, pridružio se i Dječji vrtić " Proljeće", sa svojim priredbama održanim u naredna dva dana. Prvog dana održana je priredba stalnih polaznika vrtića manjeg uzrasta , a drugi je dan održana priredba predškolske grupe. Iako još maleni i oni su se zanimali o postavljen izlošcima. Obje dječje priredbe, svojim su nastupom popratile božićnim pjesmama, naše kloštranske " Angeline " . Na taj su način, zaista dostojno proslavile svoju desetu obljetnicu rada.

Po završetku druge dječje priredbe, božićno svjetlo iz dvorane, svečano je u povorci ponjeto u jaslice, postavljene u prostoru oko bunara, "Velikog Zdenca", na centralnom trgu Kloštra.

Ovakova postava izložbi, zasigurno puno pridonosi očuvanju naše hrvatske, materijalne ali i duhovne baštine, jer stara je izreka "željezo se kuje dok je vruće", pa tako treba od malena djecu upućivati da spoznaju vrijednosti naše narodne baštine, za dobrobit budućih naraštaja.

Predstoji nam još Božićni koncert, KUD-a "Obreška", te zajedničko kićenje Bora na Trgu Sv. Ivana, a potom najveće božićno slavlje - doček BOŽIćA na polnoćki u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije.