SlikaStišalo se božićno i novogodišnje slavlje, a eto nam opet novih aktivnosti i događanja. To nas doista veseli. Evo, već ovog petka, 15.siječnja 2010. godine u Kloštar Ivaniću u Društvenom domu, održava se “19.međužupanijska izložba malih životinja “ .

Bit će tu: ptica, peradi, kunića , golubova. Ova izložba odvija se u organizaciji Udruge “ Mali uzgajivač” iz Ivanić Grada. Na izložbi će učestvovati uzgajivači iz Bjelovara, čazme, Siska, Gline, Vrbovca, Zagreba , Velike Gorice, Ivanić-Grada…To je zaista lijepa manifestacija, koja ukazuje i priča o velikoj ljubavi čovjeka prema životinjskom svijetu, a koja će, kao i uvijek , posebno obradovati najmlađe posjetitelje.
“U Kloštru je uvijek lijepo”; istinita je uzrečica našega kraja. To ponovno očekujemo i na proslavi “Vincekova”, koje će se u organizaciji KUD-a “Obreška”, za Općinu Kloštar Ivanić, održati 22. siječnja 2010. godine u obiteljskom vinogradu g.Turina Željka u vinogradima Gornje Obreške. Uz obred orezivanja vinograda, prisutne će zabavljati , nadaleko poznati “Obrešćanski bećari” KUD-a “Obreška“, koji će svojim grlenim glasovima , narodnim glazbenim instrumentima i izvornim melodijama, razveseliti sve prisutne i unijeti sreću među vrijedne vinogradare, pitomih brežuljaka kloštranskog vinogorja.
Vincekovo - obred je orezivanja vinograda. Sam sv. Vinko uz vino je povezan tek imenom. Bio je ranokršćanski mučenik, đakon Vincentius u Saragozi, živio je u 4. stoljeću . Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Na taj se dan, naime, po prvi puta u novoj godini pohode vinogradi. Tradicija je okititi trsove kobasicama i zaliti starim-zrelim vinom kako bi dali bolji prinos-urod. .

Već tradicionalno vinari i vinogradari ovoga kraja, te ljubitelji dobre kapljice i još boljeg zalogaja, proslavom blagdana svetoga Vinka obilježiti će kraj zimskog odmora, te ponovni početak radova u našim vinogradima, pa neka im je sretno i uspješno