SlikaU Kloštar Ivaniću dana 12. i 13. lipnja 2010. godine u organizaciji udruge "PRIJATELJI KLOšTRA" iz Kloštar Ivanića, održana je prekrasna izložba na temu : KLOšTAR OčIMA UMJETNIKA.

Prilika je to bila da posjetitelji uživaju razgledajući slike s motivima iz Kloštar Ivanića, te da razgledaju postavljenu scenu bakine kuhinje sa kuhinjskim pomagalima, posuđem i opremom iz bakina vremena , te kušaju , pa i kupe kolače pripremljene, upravo po bakinim receptima; štrudlom, gibanicom i kukuruznačom .

Prema ocjeni komisije za izbor najboljeg kolača po bakinim receptima, od 10 pristiglih kolača najboljom štrudlom proglašena je štrudla Kate Tupek. Za najbolju gibanicu izabrana je makovnjača Marice Kožarec, a najboljom kukuruznačom , proglašena je kukuruznača Marice Borić. Sve domaćice, koje su se odazvale i donijele svoje kolače, dobile su zahvalnice, a vlasnice najboljih kolača dobile su uz zahvalnice i prigodne poklone.

Mnogi eksponati iz bakine kuhinje, datirani su iz 19. stoljeća, pa su tim više plijenili radoznalost posjetitelja.

Posebnost ove izložbe bilo je, prvo javno prikazivanje slika i pjesama u Kloštar Ivaniću, pok. LEVAR DRAGUTINA, rođ. u Deanovcu, a koji je čitav svoj životni vijek proživio u Kloštar Ivaniću, te je i velik broj svojih slika i pjesama upravo posvetio svome Kloštru, kako ga je on znao zvati.

Mogla su se tu vidjeti : maketa bunara na centralnom trgu - Trgu Sv.Ivana, te crkva Svete Marije, koju su uradili polaznici Dječjeg vrtića „Proljeće“ iz Kloštar Ivanića, kao i maketa Trga Sv. Ivana i dijela ulice Kralja Tomislava, koju su izradili učenici Osnovne škole „Braće Radić"iz Kloštar Ivanića.

članice kreativne radionice udruge “PRIJATELJI KLOšTRA“, izložile su svoje uratke u obliku suvenira izrađene oslikavanjem stakla, drva, slikanjem na platnu, našivavanjem, heklanjem i drugo.

Posebno su bili zanimljivi izrađeni jastučići, raznih oblika s natpisom Kloštar Ivanića , a punjeni kloštranskom lavandom, kao i drugi uradci.

Izložbi se sa svojim uradcima također, priključio i Klub osoba s invaliditetom“ DUGA“ Crvenog križa iz Ivanić Grada.

Posjetitelji su imali mogućnost izvršiti kontrolu tlaka i šećera u krvi, jer se izložbi pridružio Klub osoba s dijabetesom „ Za bolji Život" u organizaciji Crvenog križa i „Salvus“-a iz Ivanić Grada

Iznimno toplo vrijeme nije spriječilo drage posjetitelje da obiđu ovu izložbu te sretni i zadovolji odu kućama, sa pokojom sitnicom koja će ih podsjećati na ovu izložbu. Posjetitelji nisu krili svoja ushićenja, a poneki su nam otkrili da su upravo oni autori nekih od slika. Bilo je to ugodno iznenađenje za “Prijatelje Kloštra" jer su slike za ovu izložbu pribavljene iz privatnih zbirki, a glavni je cilj bio da su to motivi Kloštar Ivanića.

Izložbom „ KLOšTAR OčIMA UMJETNIKA “, udruga „ PRIJATELJI KLOšTRA“ ponovno je dala vrijedan doprinos obilježavanju DANA OPćINE KLOšTAR IVANIć, a značajan broj posjetitelja , potvrđuje da je izložba postigla svoju svrhu – promicanje značaja tradicije i kulturne baštine Kloštar Ivanića.