SlikaU Subotu 19. lipnja 2010. g. članovi Društva ljubitelja vrtova „ PERUNIKA “ iz Ivanić Grada, čiji su članovi s područja čitavog otoka Ivanić, odlučili su posjetiti Arboretum Volčji Potok. Veliki je to javni park na oko 85 hektara, a nalazi se nedaleko Ljubljane. Bogata zbirka drveća, grmova, cvjetnjaci, prirodna šuma, sve je to prilika za lijepe i ugodne šetnje, te proučavanje raznolikog raslinja.

Dio je to programa rada Društva, za 2010.godinu. Svojevrsna je to i nagrada za ostvarene rezultate u prvoj polovici godine. Društvo ljubitelja vrtova „PERUNIKA“ je gotovo svake subote imalo dane otvorenih vrtova naših članova na cijelom „ OTOKU IVANIć“. Doista svaki, pa i najmanji vrt zrači svojom posebnošću i vidjelo se da je u svaki vrt ugrađeno puno ljubavi , nježnosti i zanosa.

Prilika je to bila , a i nadalje će biti , da se razmjene iskustva o uređenju i održavanju vrtova i okućnica , kao i da se što više nauči o hortikulturi, kako bismo svi doprinjeli da nam okolina življenja bude što ljepša.

Tijekom svibnja Društvo ljubitelja vrtova „ PERUNIKA “ izradilo je Grb Grada Ivanić Grada, zasadivši cvijeće ispred obnovljene Gradske viječnice u Ivanić Gradu. Za dane grada Ivanić Grada na 6. Obrtničkom sajmu u Ivanić Gradu, Društvo prijatelja vrtova „PERUNIKA" postavilo je Izložbu cvijeća i time oplemenilo ovo događanje. Bilo je tu raznovrsnih cvjetova iz vrtova članova „PERUNIKE" , te uređenih leja u obliku predprostora, ulaska u kuću, visećih kreacija, izrađenih raznolikim cvijećem i drugih kreacija.

Prema programu rada za proljeće/ljeto 2010.g., u subotu 3. srpnja posjetili su ružičnjak obitelji Horvat u Vinici. Prekrasan je to ružičnjak, s mnogo raznovrsnih i raznolikih ruža, po uzrastu, bojama i kreacijama. Društvo je također posjetilo Vrtlarsku poljoprivreno-prehrambenu školu te razgledalo vrtni centar i rasadnik, uz stručnog vodića . Tu su posjetitelji imali mogućnost kupiti i pokoju sadnicu. Tako se zapravo prisjete lijepih dojmova s područja gdje su sve bili. Nakon razgledanja Vrtnog centra posjetili su i uz stručnog vodića, razgledali Hortikulturni park prirode, Arboretum „OPEKA" u Vinici. Nasad je to raznolikog domaćeg i stranog raslinja; drveća i grmlja. Najbogatiji je to i najraznovrsniji park u Hrvatskoj. Vrhunsko je to djelo plemenitog odnosa čovjeka prema prirodnom okruženju. To je jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj. Park se prostire na 64 hektara površine. Prema pejsažnim elementima, park je podijeljen na dva dijela, izgrađen , po uzoru na engleske parkove.Parkom prevladava barokna ideja, ostvarena kao klasični primjer engleskog perivoja. Nastao je u 19. stoljeću, a rađen je prema projektu nizozemskog stručnjaka za parkove. Vezan uz dvorac OPEKU , park se nemože uspoređivati s ostalim parkovima i perivojima uz dvorce, jer je to jedinstven primjer vrtne hortikulture. Niti jedan naš drugi park-perivoj, nema tako visoku estetsku vrijednost i dendrološku raznolikost, kao ovaj. Na relativno malom prostoru arboretum Opeka obiluje biljem iz mnogih krajeva Europe i svijeta, upravo zahvaljujući povoljnjim ekološkim uvjetima. Tu se nalazi više od 800 različitih vrsta drveća. grmlja, povijuša i cvijeća. Uz prekrasno druženje bila je to prilika ponovno upoznati dio prirodnih ljepota koje krase „Lijepu Našu"