SlikaOpćina Kloštar Ivanić je jedna od članica LAG-a, po odluci Općinskog vijeća Općine Kloštar Ivanić od 12.04.2011.g te svim zainteresiranim subjektima upućuje sljedeće

POZIVNO PISMO

Poštovani,

Jedinice lokalne uprave i samouprave (JLS) Općine Dubrava, Hercegovac, Križ, Kloštar Ivanić, Velika Ludina, Popovača i Velika Trnovitica te gradova čazme, Garešnice, Ivanić Grada i Kutine inicirali su osnivanje Lokalne akcijske grupe (LAG-a) “Moslavina” koja obuhvaća područje jedinica lokalne samouprave iz tri županije, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke.

 

Cilj LAG-a je stvaranje održive razvojne strategije koja će se provoditi uz očuvanje prirodnih dobara i vrijednosti, a dio je LEADER pristupa za ruralni razvoj koji u Hrvatskoj provodi Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. LEADER, koji je nekad bio inicijativa Europske unije, a danas je temeljni dio Programa za razvoj ruralnog prostora EU, pokazao se kao uspješan i inovativan model ruralnog razvoja na tim prostorima.

LEADER je kratica za „veze između akcija u ruralnom razvoju". Ovaj se pristup temelji na održivom ruralnom razvoju, koji uzima u obzir ekološke, društvene i gospodarske aspekte razvoja te prvenstveno mobilizira lokalne aktere iz javne uprave te - civilnog i privatnog sektora. LEADER se temelji na sedam načela koja služe kao putokaz lokalnom razvoju, a nipošto krute mjere kojih se svi na isti način moraju pridržavati, te uzima u obzir osobitosti određenog područja. Područje, u ovom pristupu, podrazumijeva homogenu cjelinu koja dijeli neka obilježja, poput socijalne povezanosti, osjećaja zajedničkog identiteta i zajedničke povijesti.

Pristupom supsidijarnosti (odozdo prema gore) želi se mobilizirati lokalna zajednica u donošenju razvojnih odluka. LEADER promiče inovativni te integralni pristup, umrežavanje i suradnju te lokalno financiranje i upravljanje. Važan dio provedbe LEADER-ovih načela je osnivanje lokalne akcijske grupe koja predstavlja tijelo koje donosi strategiju lokalnog razvoja i snosi odgovornost za provedbu iste. LAG-ovi će biti osobito važni nakon što Hrvatska postane članica Europske unije jer će se preko njih lakše dobivati sredstva za konkretne projekte iz fondova EU-a.

U radu LAG-a sudjeluju predstavnici sva tri sektora što predstavlja jedan novi model organiziranja. Javni sektor predstavlja lokalna samouprava i razna javna poduzeća i može predstavljati maksimalno 50 % upravnog odbora. Ostalih 50% otpada na privatni te civilni sektor kojeg čine građani i udruge. U upravnom odboru mora biti najmanje 30% žena te barem jedna osoba mlađa od 25 godina, kako bi bili predstavljeni svi segmenti građanstva. Osim upravnog odbora, dio stalne jezgre LAG-a čini i kvalificirani tim praktičara/stručnjaka. Stručnjaci su zaduženi za animiranje razvojnog procesa, to jest uključivanje pojedinaca i skupina u zajednici te njihovo educiranje, obavještavanje i savjetovanje. LAG je dužan informirati lokalno stanovništvo o mogućnostima prijava za projekte unutar IPARD programa te pomagati u njihovoj pripremi.

Da bi se LAG „MOSLAVINA“ pokazao uspješnim u kasnijoj implementaciji, potrebno je izraditi lokalnu razvojnu strategiju. Vjerujemo da će nam razvojna strategija pomoći u rješavanju gospodarskih izazova s kojima se suočavamo. Pomoću njega usmjeriti ćemo aktivnosti i resurse prema cilju poboljšanja gospodarskog stanja za naše građane, naša poduzeća i našu lokalnu samoupravu. Poslužit će i kao alat za privlačenje poslovnih ulagača.

 

Lokalnu razvojnu strategiju izraditi će radna skupina sastavljena od lokalnih dužnosnika, poduzetnika i istaknutih pojedinaca u zajednici. Stoga vas molimo da se pridružite toj iznimno važnoj radnoj skupini. Vjerujemo da će vaše znanje i iskustvo uvelike pridonijeti ovom nastojanju. Sudjelovanje u radu radne skupine zahtijeva posvećivanje vremena za sastanke i sudjelovanje u raspravama. Iskreno se nadamo da će te moći preuzeti ovu obvezu.

 

Prvi sastanak radne skupine – predstavnika Udruga, Zadruga te poslovnih subjekata, bit će uvodna radionica koja će se održati 06,07.2011 godine u 18:00 sati u Gospodarskom klubu Kutina. Na toj radionici opisat ćemo proces strateškog planiranja, ciljeve rada i odgovornost radne skupine. članovi radne skupine usvojit će raspored za proces planiranja, za što će vjerojatno trebati od 4 do 7 sastanaka u slijedećih šest mjeseci. Tijekom procesa planiranja od radne će se skupine zahtijevati zajednički rad na definiranju budućnosti kakvu bismo željeli i odrediti aktivnosti koje ćemo poduzeti za ostvarivanje te budućnosti.

 

U procesu planiranja radnoj skupini i podskupinama pomagat će u radu zaposlenici Jedinica lokalne uprave i samouprave – potpisnici Odluke o pristupanju LAG-u, te ostali. Strateško pitanje zahtijeva da se odluke moraju temeljiti na informacijama, a zaposlenici će biti odgovorni za pružanje informacija radnoj skupini, koje su joj potrebne za rad.

 

Iskreno se nadamo da će Vaš doprinos u radu radne skupine biti od velike važnosti za gospodarski razvoj Moslavine, te za bolje sutra naših stanovnika. Kao člana radne grupe, Gospodarski Klub Kutina uskoro će vas kontaktirati, kako bismo s Vama razgovarali o našem radu.

 

Za sve daljnje informacije, te kako se aktivno uključiti u rad radnih grupa kontaktirajte Općinu ili Gospodarski Klub Kutina.

 
 
S poštovanjem,
 
Načelnik Općine
 

Zlatko Golubić dipl. oec., v.r.