Nacionalni program pomoći sektoru vina u razdoblju od 2014.-2018. iznosi 11,8 milijuna eura godišnje, a vinarima i vinogradarima ta su sredstva dostupna kroz tri mjere. Korisnici moraju biti upisani u Vinogradarski registar te ispunjavati ostale uvjete propisane pravilnicima o njihovoj provedbi. Iznosi potpora kreću se od 3.000 EUR do 1.5000.000 EUR po projektu.

Mjera „Restrukturiranje i konverzija vinograda“ podrazumijeva ulaganja u obnovu postojećih površina zasađenih vinogradima, dok se „Investicije u vinarije i marketing vina“ odnose na investiranje i marketing vina te unapređenje postojećih imanja, podruma i  opreme. Treća mjera, „Promidžba na tržištima trećih zemalja“, namijenjena je financiranju promidžbe na trećim tržištima i na taj način omogućuje plasman vina izvan zemalja članica EU.

U okviru prvog javnog natječaja, u prvoj polovici ove godine, u sve tri mjere prijavljeno je 85 projekata ukupne vrijednosti preko 100 milijuna kuna. U mjeri „Restrukturiranje i konverzija vinograda“ zaprimljena je 21 prijava, u mjeri „Investicije u vinarije i marketing vina“ zaprimljeno je 58 prijava, a u mjeri „Promidžbe na trećim tržištima“ 6 prijava. Sukladno planu provedbe mjera, natječaji za sve tri navedne mjere biti će ponovo raspisane u listopadu ove godine.