Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić dana 28.04.2017. godine, donio je Odluku o proglašenju elementarne nepogode uslijed mraza na području Grada Dugo Selo, Grada Ivanić-Grad, Grada Jastrebarsko, Grada Samobor, Grada Sveta Nedjelja, Grada Sveti Ivan Zelina, Grada Velika Gorica, Grada Vrbovec, Općine Bistra, Općine Brckovljani, Općine Brdovec, Općine Dubrava, Općine Dubravica, Općine Klinča Sela, Općine Kloštar Ivanić, Općine Kravarsko, Općine Križ, Općine Luka, Općine Marija Gorica, Općine Orle, Općine Pušća i Općine Rugvica. Vremenska nepogoda nastala je od 20. do 23. travnja te je u tom periodu mraz na navedenom prostoru nanio potpune materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima, vinogradima i vrtovima.

Nakon Županove Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u roku od 8 dana od proglašenja elementarne nepogode izraditi Prvo priopćenje s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će potom zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, gradovi i općine dužni su od ukupno procijenjene štete u Registar šteta u poljoprivredi unijeti procijenjenu poljoprivrednu štetu.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obavještava sve zainteresirane osobe (poljoprivredne proizvođače i druge) da štete mogu prijaviti i to tako da najkasnije  do 05.05.2017. godine (petak) ispune propisani obrazac za prijavu štete od elementarne nepogode koji se može dobiti u zgradi Općine Kloštar Ivanić. Popunjeni obrazac predaje se na urudžbeni zapisnik Općine Kloštar Ivanić.