PerunikaNa najvećoj do sada održanoj svjetskoj izložbi cvijeća, Japan Flora 2000., održanoj u Japanu 2000. godine, perunika (poznata i kao 'iris') je na prijedlog Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti promovirana kao hrvatski nacionalni cvijet. Dvije godine kasnije, godine 2002., Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Sabora Republike Hrvatske dao je preporuku da perunika, kao nacionalni cvijet, bude zastupljena u promotivne i protokolarne svrhe na državnoj razini.

Perunika, - cvijet je to najčećšće nježno plavih latica, duguljastih-šiljatih-čvrstih listova.. U Hrvatskoj raste dvanaest samoniklih vrsta perunike.
Danas ih u vrtovima ima raznolikih boja; svjetlo-plavih, bijelih, žutih, ljubičastih, tamnoplavih, narančastih, no još uvijek su najzastupljenije starinske, svjetloplave boje. Nekada je perunika bila ukras gotovo svakog vrta naših baka. Upravo je to jedan od razloga da se ovo Društvo opredjelilo za ime Perunika. Prošla je godina dana, kako je, upravo u veljači 2009.g. “Perunika” Ivanić Grad osnovana . Iako je osnovana u Ivanić Gradu, zapravo okuplja zaljubljenike vrtova, vrtnog uređenja, cvjetnih i drugih sadnica hortikulture, s čitavog područja našeg Otoka Ivanić.

U petak, 19.veljače 2010.godine, održana je prva redovna godišnja skupština.
Bila je to prilika da se podsjeti na protekle aktivnosti te sagleda što je to “Perunika” kroz proteklu godinu učinila i kojima se aktivnostima bavila, te kako bi prema novim spoznajama, utvrdila i program rada za 2010. godinu.
- Prvo predstavljanje “Perunike” bilo je organizacijom Izložbe cvijeća uz dane Grada Ivanić Grada
- Organiziran je posjet arboretumu Voljči Potok, nedaleko Ljubljane
- “Perunika” se predstavila na “ Bučijadi “ u Ivanić Gradu
- Provedene su aktivnosti: “ otvorenih vrata vrtova “ - susreti u vrtovima naših članova,
- Održano predavanje :” Ruža-kraljica vrtova ” , otvoreno i za šire građanstvo.
- Posjet obiteljskom gospodarstvu Salaj, pored čazme, gdje smo prisustvovali veličanstvenom predstavljanju njihove “Božićne bajke” , a potom slikovna prezentacija Londonskih vrtova. Za 2010.g. prihvaćen je plan rada i aktivnosti za daljnje obogaćivanje
znanja i vještina o uređenju vrtova i okućnica, kao i javnih površina na opće zadovoljstvo sumještana.