SlikaKloštar Ivanić je doista obilovao događanjima uoči Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana. Dječji vrtić “Proljeće“ iz Kloštar Ivanića imalo je svoje priredbe, te postavilo veliku pisanicu na Trgu svetog Ivana. Kazalište “Janus” također je upriličilo priredbu tim povodom. članovi Kreativne radionice, Udruge “Prijatelji Kloštra“, priredili su izložbu : “Križni put u Kloštru” koja je bila otvorena 27.ožujka 2010.g.u Pučkom domu u Kloštar Ivaniću, a trajala je tri dana. Posjetilo ju je preko 300 , oduševljenih posjetitelja. članovi Kreativne radionice Udruge “Prijatelji Kloštra“ iz Kloštar Ivanića, realizirali su izložbu pod ovakovim nazivom, povodom, već četiri ostvarena križna puta u Župi Kloštar Ivanić u vremenu od 2007. do 2010.godine.

Trasa ovogodišnjeg križnog puta bila je najdulja - 27 kilometara, a vodila je kroz naselja Općine Kloštar Ivanić

Izložbu je otvorio fra Tomislav Božićek , gvardijan Župe Kloštar Ivanić, a pozdravnim govorom i podrškom Udruzi, obratili su se gosp. Ivica Krezo - zamjenik Načelnika Općine Kloštar Ivanić, te gosp. Siniša đura, Predsjednik Općinskog vijeća Općine Kloštar Ivanić.
Izložba je bila postavljena kao fotografski pregled slika, s prezentacijom slajdova sa sva četri ostvarena križna puta.
Motivi svih 14 postaja križnog puta bili su oslikani na staklu, platnu, pisanicama, izvezeni na platnu i grafitno nacrtani. Pored toga tu su bile pisanice , izrađene raznim tehnikama i motivima, a najviše uskrsnim. No bilo je tu motiva etno baštine, prirode, krajolika Općine Kloštar Ivanić, te drugih. Bilo je tu i drugih ručnih radova izrađenih s uskrsnim motivima, oslikanog stakla, izvezenih, naheklanih ručnih radova, kao i radova-suvenira, halbica, srčeko - “Kloštar u srcu”, oslikanih drvenih etno-kutija za sol ili šećer te drugih radova vezanih uz kloštransko područje.
Posebnu pozornost plijenili su izloženi predmeti - sakralna obilježja , te molitvenici iz 19 stoljeća (od 1854.g. do 1933.g.) te preko 200 raznovrsnih pisanica iz 20.stoljeća.
Posjetitelji su bili oduševljeni izložbom te dali punu podršku članovima Kreativne radionice, Udruge “PRIJATELJI KLOšTRA“ iz Kloštar Ivanića, koji su osmislili i realizirali ovu hvale vrijednu izložbu. To se može zaključiti i iz jednog od mnogih dojmova, upisanih u Knjigu dojmova sa izložbe.
“Izložba je prekrasna. Na tome treba i dalje raditi, da se očuva tradicija i korijeni našega kraja; da se zna da smo postojali i da još uvijek postojimo” - napisan je jedan od dojmova.
Među posjetiteljima je bilo mnogo čitavih obitelji i drugih posjetitelja ne samo iz Kloštar Ivanića, nego i šire okolice iz Zagrebačke Županije, pa i susjednih nam Županija i država. Tako da se može, bez lažne skromnosti, reći, da je izložba po posjetiteljima poprimila i međunarodno obilježje.
Kloštar Ivanić, doista može biti ponosan, što ima ovakove ljude, koji svesrdno daju svoj nesebični doprinos, da njeguju tradiciju, kao i sve druge vrednote zavičaja.

Slika Slika