vatrogasacDa se upoznaju sa svim blagodatima, izazovima, ali i opasnostima ovog posla djeca Dječjeg vrtića Proljeće Kloštar Ivanić su imala priliku nedavno zahvaljujući Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kloštar. Oni su nas, naime, pozvali u goste da nam prezentiraju svoj rad.

I tako smo se zaputili put DVD-a tog sunčanog jutra gdje su nas dočeli zapovjednik vatrogasne postrojbe kao i nekoliko vatrogasaca, među kojima i jedna žena vatrogasac.

POSJET DVD-U KLOŠTAR

Kao što svi znamo, dok smo bili mali, željeli smo biti nešto. Najviše nas dečki je željelo biti pilotima, sportašima, rock pjevačima, dok su cure htjele biti glumice, frizerke, doktorice. Sasvim je normalan dio odrastanja da dijete promatrajući odrasle želi raditi i biti upravo ono što njihovi roditelji i ljudi iz okoline rade i budu. Nije se ništa niti danas promijenilo, djeca danas također žele biti svašta; no s obzirom na popularnost određenih zanimanja, nasreću niti jedno dijete ne želi postati političarem.

Još su uvijek „in“ ona zanimanja iz nekog državnog sektora, pa tako i zanimanje vatrogasca koji je u svojoj odori i sa svom popratnom opremom uvijek spreman na borbu protiv plamena i požara gdje god se desili. Ponajviše dječaci vide izazov u ovakvom zanimanju, ali niti djevojčicama nije neprivlačno.

Da se upoznaju sa svim blagodatima, izazovima, ali i opasnostima ovog posla djeca Dječjeg vrtića Proljeće Kloštar Ivanić su imala priliku nedavno zahvaljujući Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kloštar. Oni su nas, naime, pozvali u goste da nam prezentiraju svoj rad.

I tako smo se zaputili put DVD-a tog sunčanog jutra gdje su nas dočeli zapovjednik vatrogasne postrojbe kao i nekoliko vatrogasaca, među kojima i jedna žena vatrogasac.

Prvo smo malo pričali o opasnostima koje sa sobom može donijeti igranje s vatrom. Onda smo pričali o poslovima vatrogasaca i naučili kako se oni ne bore samo s vatrom, već i s vodom i drugim prisutnim opasnostima. Nakon teorije, naravno praksa! Zapovjednik je zapalio balu slame koja je počela gorjeti i dimiti, a tada smo vidjeli i vatrogasce u akciji. Uz pomoć crijeva vode i zaštiitne opreme bez straha su prišli plamenu i bez muke ga ugasili uz pljesak i odobravanje djece.

Djeci su naravno najprivlačnija bila vatrogasna vozila, vatrogasni kamion s mnogo priključaka i opreme i moderni vatrogasni terenac s kojim se vatra može gasiti svugdje.

Naravno da su vatrogasci pustili djecu da uđu u kamion i dožive kako je to. Osim toga, vrlo su privlačne i vatrogasne zaštitne odore koje su mnogi isprobali. Vidjeli smo i vatrogasni toranj sa sirenom na vrhu, ali je u fazi obnavljanja, tako da se nismo penjali.

I na samom kraju, naši su nas domaćini počastili s keksima i sokom u čemu smo svi zajedno uživali. Baš kada smo mislili da je došlo vrijeme da se pozdravimo, dobri vatrogasci DVD-a Kloštar su nas počastili s još jednim iznenađenjem. Pošto se u posljednje vrijeme pročulo kako je dječji vrtić postao žrtva bešćutnih provala i krađa, članovi DVD-a Kloštar su nam poklonili komplet kućno kino s DVD-playerom. To nas je jako iznenadilo i oduševilo jer su nam lopovi uzeli gotovu su tehničku robu.

Ova je velikodušna gesta naših vatrogasaca koji nas štite i pomažu nam u potrebi pokazala kkao kako su široka srca i ruke kada i ne postoji stvarna opasnost. Ovim putem zahvaljujemo „našim dečkima i curama“ na ovom iznimnom daru potrebnom na provođenju svakodnevnog odgojno obrazovnog rada.

Kako to obično biva s kloštranskim vatrogascima, iznenađenjima nikad kraja, jer su nam nekoliko dana nakon susreta poklonili bojanku za svako dijete koje pohađa vrtić.

SlikaSlikaSlikaSlika