KUD ObreskaKUD "Obreška"
Obreška Gornja
Sv. Juraja 23
10312 Kloštar Ivanić

Tel/Fax: 01/ 2899 550
Mob: 098/ 414 675

KUD "Obreška" iz Donje Obreške osnovan je 10.06.1999. godine sa ciljem očuvanja tradicije i običaja sjeverozapadne Moslavine. Područje plesa i pjesme je izvorno iz sela Obreška, a najpoznatiji od svih plesova je OBREšćANSKI DRMEŠ.

Društvo broji 84 člana, od toga rade:

  • dječja sekcija,
  • ženska vokalna skupina,
  • muška vokalna skupina,
  • plesači razne dobi.

Predsjednik društva je Brkanić Josip, umjetnička voditeljica je gđica šepak Valentina (članica ansambla LADO), a voditelj tamburaškog sastava je Fugaš Vladimir.

KUD bilježi izvanredne utiske na publiku i žiri tijekom svih izvedbi na regionalnim i međunarodnim smotrama.

Glazbeni sastav koji svira u ovom selu, a i šire, poznat je po izvrsnom prebiranju na violinama, a oni ujedno svojim zvucima obilježavaju plesnu karakteristiku Moslavine, a to je OBREšćANSKI DRMEš. Ovi isti seoski glazbenici postoje kao muška pjevačka skupina koja također svojim glasovima njeguje staru pjevačku tradiciju ovog kraja.

KUD ObreskaKUD ObreskaKUD Obreska

Djeca su ponos i dika sela koja svojim pojavljivanjem uvijek oduševe publiku dok su najstarija sekcija u društvu pjevačice koje svojim lijepim starinskim glasovima njeguju dijalekt i način pjevanja u selu Obreška.

U KUD-u "Obreška" njeguju se i prenose se na mlađi naraštaj stari narodni običaji. To su čehanje, tkanje, predenje...

KUD ObreskaKUD ObreskaKUD ObreskaKUD Obreska

Važniji nastupi od dana djelovanja su: 20. smotra folklora Moslavine - Kutina, Županijska smotra folklora V. Gorica, smotra folklora Bjelovarsko - Bilogorske županije šandrovac, smotra izvornog folklora Sv. Ivan Zelina, đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni, 38. Brodsko kolo, Sinjska Alka - Sinj, Iločka berba grožđa - Ilok, Međunarodna smotra folklora - Zagreb, Zagrebačka TV Zl - Narodno veselje, Velika gospa -Kloštar Ivanić, "šokačko sjelo" - Županja, organiziramo "Kloštranski škrlak" - Kloštar Ivanić itd.

Društvo bilježi posjete u inozemstvu i to na:
SMOTRA FOLKLORA PEćUH - MAđARSKA, "WILAMOWSKISMIERGUSTI2002" - POLJSKA.

Od značajnijih projekata bilježi se suradnja i snimanje sa HRT-om i to u emisiji "ZA SRCE I DUšU", "NA MARINJE U DONJOJ OBREšKI", te radio emisije o Donjoj Obreški koje je obradio gospodin Ivica Ivanković.

KUD ObreskaKUD Obreska